SPF JAARBERICHT 2023 INHOUD

Duurzaamheidsbeleid van SPF

Duurzaamheid is voor SPF een belangrijk onderdeel van de beleggingsfilosofie en een integraal onderdeel van de beleggingsbeginselen. Het Duurzaamheidsbeleid is voor SPF een manier om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de wereld, waarbij het fonds overtuigd is dat tegelijkertijd het risico- en rendementsprofiel van de portefeuille niet onder druk hoeft te staan. Het volledige duurzaamheidsverslag (PDF) is ook opgenomen in het SPF jaarverslag 2023.

 

In 2023 besloot SPF te streven naar een CO2-reductie van 55% per 2030 ten opzichte van de benchmark en scope 1 en scope 2 carbon data per 2016. Dit doel is van toepassing op de beleggingscategorieën aandelen, investment grade credits en US high yield. Daarnaast heeft SPF als doelstelling om per 2050 net zero (100% reductie) in CO2-uitstoot te bereiken.

Ook heeft het fonds besloten om in lijn met de Europese duurzaamheidswetgeving de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), vanaf het tweede kwartaal van 2024 te gaan rapporteren over een set van twintig verschillende duurzaamheidsindicatoren. Verder heeft SPF in 2023 gekozen voor de opt-in inzake de Verklaring Ongunstige Effecten Duurzaamheids-factoren conform SFDR artikel 4. Dit is een verklaring die financiële ondernemingen moeten opstellen op grond van Europese wetgeving als zij de belangrijkste ongunstige effecten, in de zin van de SFDR, op duurzaamheidsfactoren meenemen bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Op basis van het deelnemersonderzoek uit 2022 heeft SPF in 2023 het beleid verder aangescherpt. Zo werd een tweede focus thema ‘Circulariteit’ gekozen en het uitsluitingenbeleid verder aangescherpt met richtlijnen over bedrijven die betrokken zijn bij de productie van tabak, de winning van kolen en bij de winning van olie uit teerzanden. 

Verder heeft SPF in 2023 het engagementbeleid aangescherpt door een escalatiebeleid op te stellen wanneer ondernemingen niet binnen de vooraf gestelde termijn naar tevredenheid reageren, hetgeen kan leiden tot desinvestering in die onderneming.



De verschillende pijlers van het duurzaamheidsbeleid lichten we hieronder kort toe

  • Klimaat en Circulariteit

    SPF onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de “UN Guiding Principles on Business and Human Rights”. Het fonds focust op specifieke maatschappelijke ontwikkelingen die voor de deelnemers belangrijk zijn én die risicovol zijn voor de beleggingsportefeuille. Tegen deze achtergrond zet SPF in het bijzonder in op het duurzaamheidsthema klimaatverandering, hierbij wordt gefocust op twee SDG’s, te weten: SDG 7 (betaalbare en duurzame energie) en SDG 13 (klimaatactie). Bij en bij het thema ‘Circulariteit’ wordt gefocust op twee SDG’s, te weten: SDG 6 (schoon water en sanitair) en SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie). Voordat het thema ‘Circulariteit’ wordt geïmplementeerd in de portefeuille zal het thema eerst nader worden uitwerkt.

  • ESG-integratie

    SPF benut waar mogelijk ESG-factoren in het beheer en voor de beoordeling van de beleggingen. ESG staat voor Environmental (omgeving/milieu), Social (sociaal) en Governance (ondernemingsbestuur). Het fonds integreert ESG-aspecten in de verschillende beleggingscategorieën waarin SPF belegt en neemt ze mee bij investeringsbeslissingen.

  • Engagement

    SPF heeft een actief engagementprogramma. Het fonds wil bedrijven aansporen stappen te zetten op het gebied van maatschappelijke (duurzaamheids-)vraagstukken. Dit gebeurt op twee manieren: proactief en reactief. 

    Doelstelling bij proactief ‘engagen’ is om meerdere bedrijven tegelijk, veelal sectorbreed, aan te sporen tot verdere verbetering. Reactief engagement richt zich op beïnvloeding van één bedrijf. Voor ondernemingen die niet binnen de vooraf gestelde termijn naar tevredenheid reageren heeft SPF een escalatiebeleid opgesteld wat kan leiden tot desinvesteringen in het desbetreffende bedrijf.

    SPF besteedde het voeren van engagement uit aan Columbia Threadneedle Investments (CTI). CTI treedt namens meerdere institutionele beleggers op als engagementpartij. Het engagementprogramma van SPF richt zich op holdings in (vastgoed)aandelen en holdings in de bedrijfsobligatieportefeuilles investment grades en high yields.

    In 2023 sprak CTI ondernemingen uit de SPF-portefeuille in 27 landen aan. Dat leidde 74 keer tot een positieve verandering (behaalde ’milestones’). CTI behaalde deze mijlpalen onder andere op de onderwerpen klimaatverandering, arbeidsomstandigheden, ondernemingsbestuur en gezondheid.

  • Stembeleid en Corporate Governance

    SPF houdt met een specifieke stemaanpak toezicht op materiële aangelegenheden van alle beursgenoteerde (vastgoed)ondernemingen waarin het fonds belegt. Materiële aangelegenheden zijn aangelegenheden die naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijk effect hebben op het vermogen van de onderneming om langetermijnwaarde te creëren. Het beleid van SPF voor goed bestuur richt zich op het beschermen van de belangen als aandeelhouder en invulling te geven aan de verantwoordelijkheid als aandeelhouder. Net als het engagementbeleid voert CTI het stembeleid van SPF uit. 

    In totaal stemde SPF gedurende 2023 op 930 vergaderingen. Daarbij stemde het fonds in totaal 68 keer over klimaatgerelateerde voorstellen, waarvan 14 keer over voorstellen rondom de transitie als gevolg van klimaatverandering.

  • Uitsluitingen

    SPF belegt niet in ondernemingen die op basis van de tien principes van het Verenigde Naties Global Compact onacceptabel gedrag vertonen. Het fonds sluit ook producenten uit van controversiële wapens, zoals nucleaire, biologische en chemische wapens, verarmd uraniummunitie en witte fosformunitie. Tevens sluit SPF bedrijven uit die betrokken zijn bij de productie van tabak (omzetgrens >0%) en bedrijven die betrokken zijn bij de winning van kolen & olie uit teerzanden (omzetgrens >5%). Daarnaast sluit SPF ondernemingen en landen uit die activiteiten verrichten die de Verenigde Naties, de Europese Unie of de Nederlandse overheid onaanvaardbaar vinden. Hierbij gaat het voornamelijk om vraagstukken over mensenrechten en wapens. Om bedrijven en landen voor uitsluiting op het spoor te komen, onderzoekt Morningstar Sustainalytics voor het fonds in welke bedrijven en landen het fonds niet moet beleggen. Morningstar Sustainalytics screent voor SPF zowel ontwikkelde als opkomende markten op de genoemde criteria.

    SPF sloot per eind 2023 in totaal 174 bedrijven en 14 landen uit van het beleggingsuniversum. Per eind 2022 waren dit 106 bedrijven en 14 landen.  De toename van het aantal uitgesloten bedrijven wordt veroorzaakt door de uitbreiding van het uitsluitingenbeleid, zoals bovenstaand toegelicht.

  • Transparantie

    Om transparant te zijn over het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan publiceert SPF hierover jaarlijks in het jaarverslag. Hierin geeft SPF aan hoe het fonds in het desbetreffende jaar omging met duurzaamheid en welke resultaten het fonds bereikte op dit gebied. Op de website publiceert SPF jaarlijks een overzicht van de totale beleggingsportefeuille de uitkomsten van het stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen en het engagementbeleid. Ook het duurzaamheidsbeleid van SPF is daar te vinden. Tot slot staan er regelmatig items in de SPF Nieuwsbrief en op de website over het duurzaamheidsbeleid.

    In 2018 ondertekende SPF het Convenant voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB-convenant). Daarmee committeerde SPF zich om de OESO-richtlijnen en UN Guiding Principles in te bedden in het beleid van het fonds, de uitbesteding aan externe dienstverleners en de monitoring en rapportage daarover. Dit doet SPF via dit jaarverslag.