Behalve de dekkingsgraad moet een pensioenfonds ook een zogenoemde ‘beleidsdekkingsgraad’ berekenen. Die beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste twaalf maandelijkse dekkingsgraden. Aan de hand van de hoogte van de beleidsdekkingsgraad wordt bepaald of een pensioenfonds moet korten op de opgebouwde pensioenen en ingegane pensioenen.
Aan de hand van de hoogte van die beleidsdekkingsgraad wordt ook bepaald of een pensioenfonds zich in een tekort-situatie bevindt en een herstelplan moet indienen bij de Nederlandsche Bank. In een herstelplan geeft een fonds aan op welke manier het denkt een hogere dekkingsgraad te bereiken in de komende jaren. De beleidsdekkingsgraad is bepalend voor het wel of niet verlenen van toeslag (indexeren).
Per 1 januari 2023 hebben deelnemers een toeslag gekregen van 4,53% en de gewezen deelnemers en pensioengerechtigden van 10,73%. Reden was dat de loonstijging bij de werkgever in 2022 beperkt was, in tegenstelling tot de prijsinflatie. In 2023 was het omgekeerd: lage inflatie, hoge loonstijgingen.
Het bestuur heeft dan ook besloten om de toeslagverlening over twee jaar te beoordelen. Aan zowel deelnemers als gewezen deelnemers en pensioengerechtigden is over die periode 100% van de maatstaf toegekend. Voor deelnemers betekende dat per 1 januari 2024 een verhoging met 8%, voor gewezen deelnemers en pensioengerechtigden ging het om 3,49%.
SPF probeert het pensioen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers elk jaar mee te laten groeien met de stijging van de prijzen en het pensioen van de actieve deelnemers te laten stijgen met de stijging van de lonen. Dit is de ambitie van SPF en dit heet toeslagverlening of indexatie. Dit kan alleen als de financiële situatie van het pensioenfonds goed genoeg is.
Meer informatie over pensioenverhogingen en -verlagingen is te vinden op de website van SPF.